Як перевірити якість тютюну ?

У наші дні концепція якості тютюну придбала новий вимір через більш високу мобільність на міжнародному ринку, постійно зростаючі смакові сподівання курців і збільшення автоматизації в сигаретній промисловості. Для курця самокруток найбільш важливим є якість тютюну. У кожного досвідченого любителя сигаретного диму складаються свої переваги, відповідно його особистому смаку. Потрібний смак в свою чергу залежить від хімічного складу листа, його фізичного стану, органолептичного. Важливим є і фактор вартості готової сировини, що найчастіше і визначає вибір використовуваного продукту. Таким чином у нас є перелік основних факторів на які потрібно звернути увагу займаючись виготовленням “ідеальної сигарети”.

Як дізнатися якої якості тютюнова суміш?

Візуальні ознаки – це колір, тіло, текстура, зрілість / стиглість, зернистість, гігроскопічність, розтріскуваність, дефектність, еластичність, пухнастість, аромат, розмір листка, колір жилок і т.д. Були розроблені об’єктивні критерії якості для виробничих і хімічних характеристик. Виробничими характеристиками є ступінь наповнення, рівноважний вміст вологи, обсяг порів, еластичність, розтріскуваність, горючість, кількість, маса листової частини на одиницю площі і т. д. Хоча листя цієї рослини містить сотні хімічних речовин складових, тільки деякі з них будуть мати домінуючий вплив на якість. Азотиста і вуглеводна фракції – це дві групи хімічних компонентів, що роблять величезний вплив на якість куріння.

Фізичні властивості

Покупці тютюну оцінюють його по візуальних характеристиках. Така система суб’єктивної оцінки якості залежить від особистих переваг і, отже, не може вважатися точною. Необхідність об’єктивних лабораторних тестів для оцінки фізичних якостей стала суттєвою.

При виборі тютюну враховуйте такі властивості:

⦁ Рихлість.
⦁ Приємний аромат, без сторонніх запахів (наприклад, попрілості).
⦁ Горючість (в залежності від обраного тютюну, він повинен горіти плавно або швидко).
⦁ Вологість – найголовніший критерій при виборі. Якщо тютюн надто вологий – він змінює всі свої властивості. Сухий тютюн можна “врятувати”, занадто вологий – тільки викинути.

Більш точні фізичні властивості

⦁ Заповнююча цінність

Величина наповнення – це об’єм, який займає одиниця ваги нарізаного тютюну при заданому рівні вологості при певному навантаженні. Хороша начинка дозволяє курцеві гарантувати, що сигарети будуть виготовлятися з оптимальною щільністю. Погане наповнення призводить до погано зроблених м’яких сигарет, з кінців яких легко випадають шматочки тютюну, а щільність сигарети не дозволить назвати її “задовільною”. З іншого боку, занадто щільне наповнення може призвести до великого опору при затягуванні сигарети і різкої зміни характеристик горіння. Розмірно величина наповнення обернено пропорційна вазі листків. Отже, лист з дуже тонким тілом призводить до появи “м’якишу”. Також демонструє високу ступінь наповнення і, як таке, має небажану якість. Оптимальна величина наповнення для високоякісної сигаретної трубки – 80-90% всієї гільзи, якщо менше – суміш буде висипатися, більше 100% – погано тягнуться. Занадто “збитий” (не пухкий) тютюн, може спровокувати такий ефект (набивка понад 100%).

⦁ Аромат

Характерний для тютюнового диму, відчувається по запаху. У тютюні не повинно бути сторонніх і дивних запахів (наприклад, прілості). Якщо в тютюні присутній ароматична домішка – продавець повинен вам повідомити про це.

⦁ Суміш

Суміш – це тютюн, що складається з декількох видів. Його змішують виходячи з особистих переваг або продають вже готові суміші (зроблені за спеціальними технологіями). Удома ви можете самі експериментувати з будь-яким видом і робити кращі суміші.

⦁ Яскравість і чистота

Буквально чистий і яскравий. Спочатку використовувався для позначення тютюну Вірджинія. Зараз же ці терміни підходять до будь-якого виду. Він повинен бути насиченим і обов’язково чистим. Якщо в ньому трапляється сміття, палиці, то товар не якісний. Остерігайтеся тютюнових жучків, які мають тенденцію часто з’являтися в стружці (в умовах неправильного зберігання). Їх можна не помітити в малій кількості, але характерний різкий запах, не властивий тютюну, ви відчуєте.

⦁ Оболонка

“Соус”, що складається з різних інгредієнтів, який наноситься на тютюн шляхом розпилення або занурення перед нарізкою. Мета полягає в тому, щоб прибрати або поліпшити потрібні аромати, а потім виправити будь-яку негативну ноту в смаку, щоб надати йому бажаний аромат. Основними інгредієнтами розчину оболонки є: цукор, какао, лакричник, фруктовий екстракт, зволожувачі та добавки в рідкому розчині. Таким чином виробник може намагатися приховати неякісний товар, купуйте тільки у перевірених брендів. Розпізнати неякісний продукт, який приховали під “соусом”, нелегко, але можливо. Гарненько принюхайтесь, якщо чутні сторонні запахи – товар зіпсований і підданий обробці з метою приховати це.

⦁ Обробка і колір

Перша обробка листя після збору врожаю, в основному сушка.
Колір змінюється від зеленого до світло-коричневого, коричневого, золотистого, жовтого, золотого, охристого. Готовий тютюн має колір від лимонно-жовтого і світло коричневого до темно-коричневого або навіть чорного. На листі не повинні бути присутніми білий наліт і інші кольорові плями (за умови, що це не суміш).

⦁ Нарізка

Необхідна для гарного горіння, під нарізкою ми маємо на увазі останню форму, в якій тютюн
надходить на ринок:
– у вигляді смужок “лапша”
– у вигляді пластівців або лусочок
– в шайбах

⦁ Сушка

Процес сушіння листя після збору врожаю. Мотузки з зав’язаними листям розкладають в сараях на тютюнових плантаціях.

Температура і вологість є важливими параметрами всередині сараю, які впливають на процес сушіння, тому вони постійно контролюються. Процес займає близько 40 днів.

СОНЯЧНА СУШКА: прямий вплив сонця;
ВОЗДУХОТЕХНІКА: листя звисають в вентильованих навісах;
КОПЧЕННЯ: (вплив непрямого вогню і диму) в опалювальних приміщеннях протягом декількох днів.

⦁ Розширення

Метою є отримання менш щільного тютюну, який згодом може стати більш просоченим під час фази дублення.

Зазвичай процеси розширення тютюну складаються в просочуванні різаного тютюну зрідженим газом з наступним впливом на нього джерела тепла до тих пір, поки газ не випарується, розширюючи або роздуваючи пористі структури. Це, звичайно, не самий біологічний процес, до того ж невідомий тип використовуваного газу. Звертайте увагу на цей пункт, він повинен бути написаний на упаковці, якщо така техніка застосовувалася.

⦁ Пухнастість

Як визначити “пухнастість” тютюну? Все просто – він повинен бути легкий і м’який, трохи “кучерявий”.

⦁ Дефектність

На додаток до минулого пункту – якщо “кучерявість” досить сильна і стружка в прямому сенсі вся перекручена, значить товар бракований. Так відбувається, коли листя неправильно нарізають.

⦁ Смак

Він може бути солодким, гірким, кислим, солоним, їдким, округлим, основним або з поколюванням.

⦁ Розмір листа

Спочатку розмір листка повинен бути середнім. Якщо він занадто маленький, то буде незрілим або занадто великий – перестиглий. Люди на плантаціях знають, як правильно його вирощувати, для ідеального смаку, неправильно вирощені листя трапляються рідко. Розмір готової стружки залежить від виробника. Багато хто хоче виділитися і не дотримуватися чітких технік нарізки.

⦁ Колір жилок

Жилки на здоровому, якісному тютюновому листі повинні бути яскравого жовтого або світло-коричневого кольору. Темні або бліді жилки говорять про неправильну обробку або неправильне зберіганні листа.

⦁ Міцність

Вибираючи тютюн, ви повинні зорієнтувати продавця якій міцності і смаку ви віддаєте перевагу. Ви можете придбати продукт від м’якого до сильно міцного. Також можна купити тютюн з ароматизаторами, від освіжаючого до солодкого смаку.

⦁ Еластичність

Еластичність тютюну вважається основним фактором якості. Еластичність – це здатність листа у вологому стані розтягуватися не ламаючись. Тютюнова суміш, точніше її нитки, зроблена з еластичного листа у вологому стані розтягується і повертається в початковий стан.

⦁ Текстура або пористість

Структура і текстура листя – важлива фізична властивість тютюну. Текстура і зернистість – головні синоніми сигаретного тютюну. Зернистість тютюну є мірою пористості листа, яка регулює його здатність до правильного функціонування. Придивіться до стружки, ви зможете побачити і пористість і текстуру, особливо в великій фракції.

⦁ Гігроскопічність

Гігроскопічні властивості висушеного листа по рівноважному вмісту вологи є важливим технологічним критерієм оцінки якості. Це здатність листа вбирати вологу, яка залежить від відносної вологості навколишнього середовища. Якщо стружка занадто суха, значить продукт зроблений неправильно і гігроскопічні властивості втрачені.

⦁ Вологість

Це найважливіший критерій, в залежності від обраного вами тютюну, він не повинен перевищувати позначку 18% вологості. Якщо він буде занадто сухим або надто вологим, то куріння самокруток стане нестерпним.

⦁ Горючість

Горючість тютюну включає кілька критеріїв, таких як здатність утримувати вогонь, швидкість горіння, рівномірність або повнота горіння і характер залишкової золи. Тління дуже часто використовується для визначення ступеня горіння. Зазвичай задовільним вважається горіння 3-5 секунд. Швидкість тління залежить від виду тютюну. Сигарний наповнювач через свою товщини повільно горить. У сигареті відбувається більш швидке і вільне згоряння через невеликий діаметр наповнення і особливо тонкого подрібнення листа, що збільшує вплив на поверхню. Фактори, що впливають на горючість, мають як фізичну, так і хімічну природу. Серед фізичних характеристик більш важлива мікроструктура листа. Товстий лист з дрібною текстурою через занадто щільну упаковку осередків буде погано горіти, оскільки між осередками буде менше повітряного простору і, як наслідок, погана аерація під час горіння. Добре тліючий лист має пухку відкриту структуру з високою пористістю, яка, ймовірно, сприяє горінню за рахунок кращої аерації.

⦁ Загальний вміст азоту

Зазвичай вважається, що аромат і смак диму пов’язані з азотистими складовими. Тютюн димової сушки, що містить від 1,6 до 2,3% загального азоту, дає найбільш приємний дим. Більш високий вміст азоту в тютюні призвело б, до утворення брудних листків темно-коричневого кольору, які легко лопаються і мають несмачний димок. Зазвичай високий рівень азоту пов’язаний з високим рівнем нікотину. Більш низький вміст азоту призведе до “розмитих” блідих листків, позбавлених насиченого кольору, характерного для хорошого тютюну.

⦁    Техніка вирощування

Тютюн демонструє чудову пристосованість завдяки різноманіттю сортів.
Для темних тютюнів потрібні глинисті, важкі і родючі грунти; для східних – грунти низької родючості, легкі і мілководні; для світлих тютюнів ідеальні грунти – це досить пухкі грунти з низькою органічною родючістю.
Для світлих і темних тютюнів, що витримуються на повітрі, необхідні дрібні, родючі і багаті органічними речовинами грунти. Ідеальний pH коливається від 6 до 7,5.
Тютюнова рослина добре адаптована до виробничої системи, заснованої, перш за все, на спрощенні операцій по вирощуванню, збиранню врожаю і догляду, спрямованих на зниження витрат і отримання якісної продукції. Методи вирощування саджанців (флоат-система), підготовка грунту, прополювання, основне удобрення, пересадка і захист однакові для різних видів тютюну, в той час як тип і кількість азотних добрив змінюються разом з періодом посіву, збору врожаю та догляду.

Таку інформацію можна відшукати на пачці. Відповідальний виробник напише для покупця де, як і за яких умов вирощувався тютюн.

⦁ Вміст нікотину

Наступним важливим компонентом є вміст нікотину в тютюні, оскільки він надає стимулюючу дію на курця. Вважається, що рівень нікотину в тютюні FCV від 1,75 до 2,0% є найбільш задовільним. Норнікотин в прийнятному тютюні не повинен перевищувати 5% від загальної кількості алкалоїдів. Висока частка норнікотину в сигаретному листку призводить до ненормального і неприємного запаху диму через піроліз норникотину в міосмін.

Що впливає на смак кращого тютюну?

Зрештою, на наш погляд, всі тютюни з часом стають огидними, навіть найкращі. Тому добре міняти і чергувати тютюн різних смаків, тому що тютюн може швидко набридати навіть той, що на мить здається нам самим приємним.

Факторів, що впливають на дегустацію, багато. В першу чергу це залежить від кількості і частоти куріння. Викурюючи багато сигарет протягом декількох годин, смак тютюну стає неприємним, він більше не буде мати того ж смаку, що і при першому викурюванні, рот звикає до нього, бере верх гіркий смак і починає страждати горло. Навіть якість сигарети іноді впливає на смак тютюну, насправді занадто спресована чи занадто м’яка сигарета змінить смак самого тютюну, по-перше, через погане вдихання, по-друге через вдихання надлишкового повітря.

Очевидно, що навіть папір в гільзах, яку ми використовуємо, сильно змінює смак сигарети. Куріння тютюну з різними типами паперу дає дійсно різні результати, так само як і куріння різних тютюнів, але з папером одного і того ж типу. Кожен бренд має свої особливості і, як і сам тютюн, все залежить від наших смаків. Створити хороше поєднання тютюну і гільзи для набивання непросто, але, як тільки ви його знайдете, ви зможете насолодитися нашими сигаретами зі справжнім задоволенням.

Купуйте на пробу декілька видів

Щоб визначити, які тютюни вам подобаються найбільше, зручно купувати міні-упаковки (пробники), щоб ви могли спробувати невелику кількість в короткі терміни і з невеликими економічними витратами. До підвищення цін можна було легко купити 20 або 25 грамів тютюну, але тепер стало дорого купувати навіть такий маленький пакет (звичайно, купувати магазинні сигарети ще дорожче). При замовленні будь-яких товарів на суму від 300 грн в інтернет-магазині “Перекур” ви можете отримати набір пробників безкоштовно. Краще зупинятися на добре відомому тютюні, а не мати ризик викидати гроші на вітер. І це більш ніж правильний спосіб діяти з урахуванням кризи, що насувається.

Різні види тютюну, що використовуються
для виготовлення сумішей сигарет

КЕНТУКИ

Це темний тютюн, що відноситься до класу вогневого сушіння, тютюни, оброблені на прямому вогні, зі спеціальної деревини, дим якої повільно проникає в клітини тютюнового листя, надаючи специфічний аромат висушеному тютюну, листя якого набувають коричневого кольору (від темно-коричневого до чорного.)

Це тютюн, отриманий шляхом гібридизації і селекції з північноамериканського тютюну димової сушки. Це темний тютюн, що відноситься до класу вогневих тютюнів.
Доглянуті листя Кентуккі широкі, еластичні, блискучі, коричневі, пружні і жорсткі; Високий вміст нікотину (3-6%), інтенсивний смак і аромат, темний колір.

ВІРДЖИНІЯ

Солодкий і характерний смак, він дає досить швидке печіння і має тенденцію защемляти язик.
Відноситься до класу продуктів димової сушки, це тютюн з широким і щедрим листям, колір від лимонно-жовтого до темно-коричневого. Якщо після затвердіння і витримки піддати спеціальній обробці, наприклад, з додаванням цукру, тиском і варінням, він може бути дуже темним або навіть чорним (Вірджинія, запечена в чорній печі). У нього свій виразний і безпомилковий аромат, проникливий і злегка фруктовий. Тютюн з високим вмістом нікотину може викликати деяке запаморочення при першому ж палінні, незрозумілий через явну легкиість смаку.

БЕРЛІ

Тютюн, типовий для американських сумішей, завдяки своєму нейтральному смаку, відмінним горінням, чудовою здатністю вбирати ароматизатори, дуже маленькою щільністю і легко поєднується з будь-яким іншим тютюном.

ОРІЄНТАЛИ

Вони відносяться до класу в’ялених тютюнів, листя яких сушать на сонці. Деякі якості східного тютюну піддаються тривалій обробці, включаючи ферментацію і вогневу обробку. Більшість східних тютюнів складається з нейтральних сортів або з начинкою, в той час як найбільш характерні східні тютюни – це ароматні сорти, які мають солодкий і приємний смак з виразним ароматом, що мають великий попит на ринку.

ПЕРІК

Атиповий тютюн – це спочатку сорт Берлі, який після традиційної повітряної сушки піддається тривалому процесу подвійної ферментації, отриманої в результаті послідовних періодів мацерації листя у власному соку, вичавленому під тиском. Дуже міцний, з низькою горючістю, чорного кольору і представлений у вигляді невеликих фрагментів, він має свій характерний смак з інтенсивним проникаючим ароматом і смаком «закваски». Дуже довга процедура обробки і низька продуктивність виправдовують високу ціну цього тютюну.

* Технологія обробки тютюну Перік

Що ще потрібно щоб почати курити самокрутки?

Для виробництва сигарет вам знадобиться:

⦁ Тютюн.
Цигаркові гільзи для набивання.
Машинка для набивання гільз.

За бажанням можна купити портсигар та інші аксесуари. У магазині “Перекур” можна купити сигаретні приналежності для самокруток. Ціни вас приємно здивують.